JULERBJUDANDE!

Köp en Hövding 3 och få ett Hi-Vis-skal på köpet!

Bicycle vaccation Berlin

På cykel genom Berlin

Hövding Magazine / Inspiration

Om du gillar både historia och samtidskultur så är det svårt att tänka sig ett bättre resmål än Berlin. Runt varje gathörn hittar du något som minner om Tysklands mångskiftande förflutna eller visar Berlin från sin mest progressiva sida.

I Berlin råder en speciell samexistens mellan olika tidsepoker. Spåren av Tysklands storhetstid, andra världskrigets katastrofala följder och kalla krigets vardag är lika närvarande som det moderna Berlin och dess kulturyttringar, stadsliv och shopping. Men hur tar man sig an Berlins spännande utbud? Bästa sättet att få grepp om allt är att sätta sig på cykeln och rulla fram genom staden – med historiens vingslag fläktande i ansiktet.

Många mil att njuta av
Berlin är en av Europas bästa cykelstäder och stadsplanerarna arbetar kontinuerligt med att förbättra villkoren för cyklister genom att ytterligare utöka antalet cykelvägar som idag sträcker sig 900 kilometer kors och tvärs genom staden. Detta stora fokus på cykling gör inte bara att cykelstråken blir fler och säkrare för stadens invånare, utan öppnar även upp för att turister i högre utsträckning väljer att upptäcka Berlin på cykel. Och i kölvattnet har ett stort utbud av cykeluthyrare växt fram.

“Berlin är en av Europas bästa cykelstäder.”

Hyr eller låna
I Berlin finns det massor av olika cykeluthyrningar att välja bland och många erbjuder både vanliga cyklar och elcyklar. Är du typen som vill upptäcka staden på egen hand är det bara att hitta en uthyrning, plocka ut en cykel och ge dig i väg. Många hotell har också samarbeten med uthyrare så att du kan boka cykel tillsammans med boendet. Har du en mindre budget kan du helt enkelt låna en cykel via den ideella organisationen BikeSurf.org. Lånet är kostnadsfritt, men donationer är välkomna. Skulle du vara intresserad av att boka en guidad cykeltur finns det en uppsjö av uthyrare som även erbjuder cykelsightseeing med guide, ofta med olika teman beroende på vad du är intresserad av. Googla Berlin + bike + tour så öppnar sig ett smörgåsbord av valmöjligheter.

Bicycle vaccation Berlin

Trampa så långt du orkar
Att upptäcka en stad från cykelsadeln har sina fördelar. Du tar dig snabbt mellan sevärdheterna, samtidigt som du på vägen får uppleva stadslivet på ett annat sätt än om du tar tunnelbanan eller sätter dig på en buss. Du får helt enkelt se mer och kan smidigt ta dig längre ut från stadskärnan än du kanske gjort om du bara hade promenerat. Men om du av någon anledning inte vill eller orkar cykla hela vägen, så är det i Berlin tillåtet att ta med cykeln på tåg och tunnelbana (du behöver bara lösa en extra biljett för cykeln i någon av biljettautomaterna vid hållplatserna).

“Cykla längs med Berlinmurens forna sträckning.”

Följ muren och upplev historien
Berlin är som sagt en stad full av intressant historia och det kan vara svårt att hinna med allt. Men om vi ska ge ett historiskt tips är det att ta den officiella cykelturen Mauerverlauf som går längs med Berlinmurens forna sträckning. Turen är 5,7 km lång och på vägen får du ta del av murens historia, sektioner och vakttorn som lämnats kvar, muralmålningar och olika minnesmärken. Under cykelturen passerar du även kända platser som Brandenburger Tor, Potsdamer Platz och Checkpoint Charlie.

Bicycle vaccation Berlin

Även en stad kan bjuda på bad
Om du besöker Berlin sommartid behöver du inte vara orolig att du missar möjligheten till skönt strandliv. Den berömda insjön Wannsee utanför Berlin är tillflyktsort för många berlinare under sommarens varmaste dagar och lockar med olika vattenaktiviteter och svalkande bad. Från centrala Berlin går cykelleden Wannsee Route RR1 hela vägen ut till Wannsee. Leden är med sina 28 km en av de längsta i Berlin och på din väg passerar du bland annat Konzerthaus Berlin, Jüdisches Museum och Glienicker Brücke, bron som under Kalla kriget användes vid utväxling av tillfångatagna spioner.

Achtung baby!
Ett avslutande varningens finger. Även om Berlin är en fantastisk cykelstad så kan trafiken utmana även den bäste, särskilt i rusningstrafik. Tyvärr är det ovanligt att cykeluthyrare erbjuder Hövding, men låt inte det hindra dig att upptäcka Berlin på två hjul. Se bara till att använda hjälm, och kontrollera att den är CE-märkt när du hyr din cykel. Willkommen in Berlin!

Populära produkter

Hövding 3 - Airbag for urban cyclists

Hövding 3
 

Köp nu
Hövding 3 Cover Brazil

Hövding 3
+ Skal Brazil

Köp nu
Hövding 3 Cover Hi-Vis

Hövding 3
+ Skal Hi-Vis

Köp nu
Hövding 3 Cover Leopard

Hövding 3
+ Skal Leopard

Köp nu