JULETILBUD!

Køb en Hövding 3 og få et Hi-Vis cover gratis!

Test Hövding airbag

Har du testet Hövding? Det har vi.

Hövding Magazine / Sikkerhed

At skabe verdens sikreste cykelhjelm sker ikke hen over natten. Det kræver år af udvikling og tests. Masser af tests. Og som følge heraf er Hövding adskillige gange blevet udpeget til bedst i test. Her kan du se, hvordan vi har testet os frem til dagens Hövding.

For at produkt, som skal beskytte mod skader og redde liv, er det nødvendigt, at udviklingsarbejdet præges af meget høj præcision. Igennem årene, hvor vi har udviklet Hövding, er hver bestanddel blevet analyseret og testet minutiøst for at garantere et trygt og sikkert produkt. Intet overlades til tilfældighederne i vores stræben efter den højest mulige sikkerhed, brugervenlighed og bekvemmelighed. Derfor behøver vi at teste ting. Om og om igen.

To typer tests
I store træk kan de tests, som Hövding gennemgår, inddeles i to grupper: udviklingstests og certificeringstests. Udviklingstestene er dem, som vi hos Hövding selv gennemfører i vores arbejde med at skabe verdens sikreste cykelhjelm. Det færdige produkt gennemgår efterfølgende certificeringstest, hvor RISE (Research Institutes of Sweden) kontrollerer, at Hövding lever op til fastsatte standarder og får lov til at blive frigivet på markedet.

“Vi sætter barren højere.”

Teknisk sikkerhed og brugervenlighed
Heino Wendelrup er CTO her hos Hövding. Hvad han ikke ved om test af cykelhjelme er ikke værd at vide. I sit arbejde benytter han og hans kolleger tekniske tests, for at teste Hövdings tekniske funktionalitet, samt fokusgrupper med forbrugere og testpiloter for at analysere brugervenlighed, håndtering og ergonomi. Heino fortæller her om, hvordan Hövdings egne tests er mere vidtgående end certificeringstestene:

– Når vi gennemfører vores airbagtests, laver vi betydeligt flere stød, end der gøres i forbindelse med certificeringstests, og tillige ved højere hastigheder end standard. Vi vil jo ikke bare leve op til kravene, men gøre det til overflod. Så vi sætter barren højere for at være på den sikre side, og det kommer i sidste ende forbrugeren til gode i form af øget tryghed.

Test af selve airbaggen
Hövdings airbag er en sindrig konstruktion, som udnytter airbagteknikkens fordele og tilpasser den til cyklisters virkelighed og behov. Eftersom cyklister er så ubeskyttede i trafikken (sammenlignet med fx bilister, som har sikkerhedssele, airbags og kollisionszoner i bilen), stiller det ekstra høje krav til cykelairbaggens beskyttelsesmuligheder og ydeevne. Dette stiller igen høje krav til testene. Heino fortæller:

– Forvandlingen fra krave til hjelm er et kritisk øjeblik, og derfor har vi igennem årene udført tusindvis af tests og udløst tusindvis af airbags. Rent praktisk foregår det ved, at vi i et kontrolleret laboratoriemiljø højhastighedsfilmer airbaggen fra forskellige vinkler, så vi kan følge hele forløbet. Dette gør vi både på prøvedukker og på rigtige personer med forskellig hovedstørrelse.

Forløbet, hvor halskraven forvandles til hjelm, tager blot nogle millisekunder. Ved hjælp af højhastighedsfilmer sikres, at airbaggen udfoldes på effektiv vis og lander rigtigt på hovedet. Når den gør det, er det tid til næste skridt.

Ud i virkeligheden
Efter at airbaggen er testet færdig på laboratoriet, forlader vi laboratoriemiljøet for at udføre såkaldte ”live deployments” med stuntpersoner. Her sikres, at airbaggen udfolder sig som den skal, også når bæreren kører rundt på cykel.

“Rammer du jorden skråt med hovedet, giver det anledning til mere alvorlige kvæstelser, end hvis du falder lige mod hovedet.”

En af Hövdings store fordele er evnen til at beskytte ved skrå nedslag mod jorden. I dette øjeblik testes, at airbaggen virkelig holder, hvad den lover i den henseende. Heino Wendelrup igen:

– Vi tester rotationsvold forårsaget af skrå nedslag. Sådan ser det nemlig ud i virkeligheden. Rammer du jorden skråt med hovedet, giver det anledning til mere alvorlige kvæstelser, end hvis du falder lige mod hovedet. Med Hövdings airbag skabes en fleksibel, bevægelseszone mellem hovedet og jorden, som ”spiser” den energi, der forårsager den skadelige rotationsvold. Det er det, der gør Hövding så god, at den håndterer rotationskraften, uanset hvordan braget ser ud.

Hövdings hjerne bygger på kunstig intelligens
Parallelt med udviklingen af airbaggen lægges lige så meget tid og omsorg i at udvikle Hövdings anden grundlæggende bestanddel – algoritmen som styrer airbaggen. Algoritmens opgave er at aflæse cyklistens bevægelsesmønster. Når den genkender et mønster, som indikerer en ulykke, udløser algoritmen airbaggen på præcis det rigtige tidspunkt. Men hvordan ved algoritmen det?

“For at oplære algoritmen udsætter vi vores stuntpersoner for iscenesatte ulykker.”

Svaret er kunstig intelligens (AI). Kortfattet kan det beskrives ved, at vi indlæser store mængder data i en computer, som derefter lærer at kende forskel på forskellige bevægelsesmønstre og skaber en algoritme, som reagerer, hvis der sker en ulykke

Isslag og andre hverdagshændelser
For at oplære algoritmen udsætter vi vores stuntpersoner for iscenesatte ulykker. Heino beskriver det ofte barske job, hvor det gælder om at være hårdfør.

– Vi stikker kæppe i forhjulet, så de flyver over styret, vi placerer betonklodser på vejen, vi sæber gulvet, så det pludselig bliver glat som is og de falder i alle retninger. Og så kører vi ind i dem med biler. Ved højere hastigheder anvender vi naturligvis kollisionsdukker. Alle disse bevægelsesmønstre registrerer vi og indlæser i computeren.

Men det er ikke blot bevægelsesmønstre ved cykelulykker, som skal registreres. Det er lige så vigtigt, at algoritmen forstår, når det IKKE drejer sig om en ulykke. Derfor bruger vi frivillige, som er ude at cykle i tusindvis af timer og registrerer deres bevægelsesmønstre. Vi lader dem også gøre hverdagsagtige ting som at tabe og opsamle nøgler, kigge i forskellige retninger, bøje sig ned for at rette noget ved cyklen osv. Alle disse hændelser og bevægelsesmønstre indlæses i computeren, som vi derefter instruerer i at skelne imellem de ufarlige bevægelser og de farlige. Ved hjælp af såkaldt maskinlæring lærer computeren at kende forskel på de to og skaber den algoritme, som vi putter ind i Hövding til at styre airbaggen.

Senere gøres alt om igen
Når det er installeret i Hövdingen skal vi validere den Al-skabte algoritme, dvs. vi gentager de samme tests og lader stuntpersoner cykle og falde på alle tænkelige måder for at se, at algoritmen fungerer korrekt. Når det er gjort og eventuelle finjusteringer er foretaget, er Hövding færdig til certificering.

“Det gør ikke blot Hövding til den sikreste cykelhjelm på markedet, men også den smarteste.”

– Når andre taler om, hvordan AI i fremtiden kan anvendes til fx selvkørende biler, så anvender vi den allerede i dag i Hövding. I alt er der i årenes løb indsamlet information fra over fem tusind simulerede ulykker og titusindvis af timer med cykeldata. Det gør ikke blot Hövding til den sikreste cykelhjelm på markedet, men også den smarteste, slutter Heino Wendelrup.

LÆS MERE: Ingen cykelhjelm har nogensinde vist så gode resultater i de tests, som det uafhængige franske testinstitut Certimoov gennemfører på Strasbourgs universitet.

Populære produkter

Hövding 3 - Airbag for urban cyclists

Hövding 3
 

Køb nu
Hövding 3 Cover Airbag Inside

Hövding 3
+ Cover Airbag Inside

Køb nu
Hövding 3 Cover Hi-Vis

Hövding 3
+ Cover Hi-Vis

Køb nu
Hövding 3 Cover Leopard

Hövding 3
+ Cover Leopard

Køb nu